dE VOLGENDE STAP IN JOUW CARIÈRRE

 

FULL COURSE JAAR 2

cursus inhoud

In het eerste jaar van de Full Course ben je van passie naar productie gegaan, nu is het tijd om de volgende stap in je carrière te zetten. In het tweede jaar gaan we werken aan je ontwikkeling als producer, componist, audio engineer en uitvoerend artiest. De onderwerpen waar je al kennis van hebt opgedaan worden verder uitgediept, waaronder geavanceerd mixen, composities en sound design.

Je wordt klaargestoomd om een professioneel artiest te worden met lessen als artiestenontwikkeling, muziekrecht, muziekmarketing en live optredens. Tijdens de les krijg je les van onze instructeurs en krijg je masterclasses van gespecialiseerde gastdocenten uit de hele muziekwereld.

In de Full Course PRO willen we ervoor zorgen dat de stap van productie naar beroep centraal komt te staan. Het tweede jaar biedt alle essentiële tools om je eigen geluid en identiteit als artiest te creëren. Deze cursus is de basis om langdurig succes in de muziekindustrie op te bouwen.

BLANK

GEAVANCEERD SOUND DESIGN

Het creëren van je eigen geluiden is cruciaal om een eigen kenmerkende stijl en identiteit als artiest te hebben. Hoe zet je de geluiden die je in je hoofd hebt in je DAW? Welke keuzes zijn belangrijk om je gewenste signature sound te krijgen? Tijdens deze lessen ga je op zoek naar persoonlijke antwoorden op deze vragen.

In de praktijklessen werk je zowel met software synthesizers zoals Serum als met vintage of moderne hardware synthesizers. Daarnaast krijg je ook les van meerdere gastdocenten. Allen staan bekend om hun kennis van synthese en de herkenbare geluiden in hun muziek. Kortom, de Full Course Advanced is alles wat je nodig hebt om je horizon te verbreden op het gebied van sound design met als enige beperking je eigen fantasie.

HARMONIE & SONGWRITING

Het is relatief eenvoudig om een paar fatsoenlijke loops te maken. Het maken van een dynamische track en het vasthouden van de aandacht van de luisteraar met deze loops is een veel grotere uitdaging. In dit deel van de cursus krijg je praktische lessen over het maken van een song waarbij je veel meer aandacht besteedt aan harmonics, het schrijven van composities en het maken/recordenen/bewerken van vocalen.

Samen met je klasgenoten ga je deze technieken toepassen in de studio met een vocalist.  Je leert hoe je hooks, baslijnen en meer creatieve technieken op de juiste manier kunt gebruiken om je muziek de cruciale structuur te geven die het nodig heeft. Met deze lessen versterk je je basis om je track naar een hoger niveau te tillen.

SAMPLEN

Net als synthese is sampling een onderwerp waar producers zich volledig in kunnen verdiepen. In deze lessen leer je geavanceerde samplingtechnieken waarbij je ook veel aandacht besteedt aan onderliggende toepassingen. Je gaat aan de slag met software samplers en je leert sampling te gebruiken met hardware. Ondertussen werk je aan het groter en beter maken van je eigen sample bibliotheek. Deze lessen helpen je bij het maken van de juiste keuzes voor jouw muziekstijl tijdens je sample selectie.

Een gespecialiseerde gastdocent neemt je mee op een reis naar de wereld van geavanceerd samplen. De lesstof zal bestaan uit granulaire synthese, re-sampling, processing, layering en andere benaderingen die je geluid zullen versterken door je samples op de juiste manier te selecteren.

VOCALEN & RECORDEN

Precisie, efficiëntie en een snelle workflow. Dat is wat je gaat leren tijdens het onderdeel Vocals and Recording. Als professionele producer is het belangrijk om vocalen op de juiste manier op te nemen en ze de juiste plaats in de mix te geven. Wanneer je deze vaardigheden in de praktijk brengt moet je meestal werken met een deadline die net zo uitdagend is als het opname- en mixproces. In deze lessen werk je bijvoorbeeld met een vocalist, binnen drie uur moet je het project af hebben. Na deze opdracht krijg je een klassieke feedbacksessie. Op deze manier leer je efficiënter te werken in de studio, terwijl je ook waardevolle ervaring opdoet als mixing engineer. Je krijgt ook goede feedback van de docent en je klasgenoten over het eindresultaat van je sessie.

Verder krijg je meer les in het mixen van vocalen. Met speciale aandacht voor, creatieve vocal processing, vocal chops, iZotope vocal synths, vocoders (ook met akkoorden) en nog veel meer technieken die waardevol zullen zijn voor het vinden van je eigen stijl van vocal processing. Onder persoonlijke begeleiding wordt alle kennis die je over deze onderwerpen hebt opgedaan met je docent besproken. De docent stelt jouw persoonlijke stijlkeuzes in het mixen centraal. Op deze manier kunnen we toewerken naar jouw persoonlijke sound.

AKOESTIEK & MICROFOONS

Akoestiek en microfoontechniek is niet te onderschatten. Tijdens het mixen en optreden met je muziek moet je voldoende rekening houden met de akoestiek. Tijdens deze lessen krijg je praktische tips over het plaatsen van de juiste geluidsisolatie, de eigenschappen van geluidsisolatie en de beste manier om akoestisch materiaal toe te passen. Ook leer je de juiste berekeningen te maken voor reflecties en staande golven. Zo kun je akoestiek in je voordeel laten werken in de studio of op het podium.

Het aanscherpen van je kennis over microfoontechnieken bij opnames zal een enorm verschil maken in het eindresultaat van je studio opnames. Met de kennis die je al hebt over microfoongebruik gaan we een stapje verder met praktische opdrachten over stereo micing. Ook krijg je een theorietoets over dit onderwerp waarbij je veel geluidsfragmenten gaat beluisteren; jij bent de jury.

COMPONEREN VOOR FILM

Bij het maken van composities voor visuals pas je de vaardigheden toe die je hebt geleerd voor uitdagende audioprojecten. Het maken van een soundtrack of een score biedt een professionele producer de mogelijkheid om veel inkomsten te genereren in de audio-visuele branche. De gastdocent die hierin gespecialiseerd is, deelt zijn ervaringen, zijn kennis en laat je ter plekke zien hoe hij werkt aan zijn projecten in muziek voor film, reclame en games. Na afloop krijg je een praktische opdracht over de vaardigheden die je hebt opgedaan in deze lessen en de lessen over Harmony en Songwriting om een passende soundtrack te realiseren.

GEAVANCEERD MIXEN

Een goede mix, in welk genre dan ook, kan het verschil maken tussen een teleurstellend aantal plays of getekend worden door een platenlabel. Daarom spring je in de wereld van geavanceerde compressietechnieken, het gebruik van noise gates en reverb, group mixing, de geavanceerde toepassing van EQ’s om je volledig voor te bereiden als professioneel audio engineer.

In deze lessen zal de docent ter plekke een mix doen en zal je praktische opdracht bestaan uit het maken van een creatieve mix van een project. Nadat je alle studentenprojecten hebt geanalyseerd, neem je al deze vaardigheden mee naar de lessen over mastering.

MASTERING

Natuurlijk wil je dat je uitgebrachte tracks eruit springen naast de tracks van andere producers. Meestal is het geheim hiervan de juiste mastering. Met de praktische lesstof van een gespecialiseerde gastdocent train je je gehoor, master je EQ, (multi-band) compressie, limiting, mid/side compressie en nog veel meer. Verder ga je als opdracht een track masteren van een van je medestudenten. We willen er zeker van zijn dat je zowel je eigen tracks als die van anderen het juiste ‘randje’ kunt geven als je aan het masteren bent.

PODIUMKUNSTEN

Terwijl je je verder verdiept in de kunst van jouw specialiteiten, zullen de mogelijkheden en behoeften in het vormgeven van je performances steeds groter worden. In deze fase van de cursus bespreek je met je docenten hoe je je performances innovatief van de grond af kunt opbouwen tot een dynamische live set met doordachte hardware. Ook doe je inspiratie op als je andere live performers moet onderzoeken.

Een goede live show heeft veel toegevoegde waarde voor een artiest. Door dieper te duiken in de innovatieve wereld van live sets, zul je in staat zijn een diepere connectie met je publiek te hebben, meer succesvolle boekingen te realiseren en je act bij de juiste podia te krijgen.

ARTIST DEVELOPMENT

Jezelf optimaal presenteren in het begin van je carrière is van onschatbare waarde. Hoe presenteer je jezelf in de club? Hoe profileer je je act online? Wat zijn de “do’s & don’ts” tijdens het netwerken? De DJ’s en producers die een internationaal merk hebben opgebouwd delen hun tips en ervaringen met dit onderwerp. Zij zullen in hun presentatie uitleggen hoe dit hun carrière heeft geholpen.

Als opdracht doe je onderzoek naar een, door jou, gerespecteerde artiest en analyseer je hoe deze act de juiste keuzes heeft gemaakt om te komen waar ze nu zijn. De gastdocenten zullen ook tijd besteden aan tips voor radio- en mediapresentatie. Deze experts zullen je helpen met advies over samenwerken met andere muzikanten tijdens studiosessies en op het podium.

 

MUZIEK MARKETING & MUZIEK RECHT

Lessen van experts uit de industrie, je krijgt alle nodige tools om je act goed te positioneren op de markt. Dit deel van de cursus zal je helpen met het profileren van jezelf op de relevante platforms voor muzikanten. We leren je de perfecte pitch te presenteren aan labels, en hoe je een goede planning kunt maken voor je releases. De nadruk zal liggen op de unique selling points van je merk, dit zal ervoor zorgen dat je opvalt in je respectievelijke niche. Met deze kennis kun je een basis leggen die je zal helpen om de juiste beslissingen te nemen als professioneel artiest, zodat je act kan groeien tot zijn volle potentieel en het juiste publiek als fanbase kan genereren.

Muziekrecht wordt ook in de Full Course PRO behandeld. Hoe ga je om met royalty’s en percentages? Wat zijn de juridische valkuilen? Deze experts zullen je helpen met advies over samenwerken met andere muzikanten tijdens studiosessies en op het podium.

Naast de antwoorden op deze vragen zal er ook veel aandacht zijn voor platenmaatschappijen, muziekuitgeverijen, BUMA/STEMRA, SENA en krijg je advies over hoe je je artiestennaam het beste kunt beschermen en welke methode het beste werkt bij het onderhandelen over contracten.

PERSOONLIJKE & EINDOPDRACHT

In de laatste fase van de Full Course PRO staan de vaardigheden en kennis die je het afgelopen jaar hebt opgedaan centraal. Je kiest een project dat volledig door jou is geproduceerd, gearrangeerd, gemixt en gemasterd. Je zult een plan moeten maken voor de release van dit project. Zo kun je de kennis die je hebt opgedaan tijdens de lessen over artiestontwikkeling en muziekmarketing gebruiken om je nummer te pitchen bij de juiste labels en online platforms en uiteindelijk het idee realiseren om je eigen tracks uit te brengen.

We beoordelen de kwaliteit van je track, de manier waarop je de theorie die je in de lessen hebt geleerd hebt toegepast en de moeite die je in het project hebt gestoken om de eindopdracht te beoordelen. Niet alleen zal dit leiden tot je certificaat voor de Full Course jaar 2, het zal ook een belangrijke stap zijn in de groei van je carrière als professioneel artiest.

STUDIE INFO
audio engineering, compleet, Genre, Muziek maken, Muziekproductie, Opleiding, Producer Les, Producercursus, Rotterdam, audio engineering, make your own tracks, music production, producer, producing class, recording
DOCENTEN
NEAR EARTH OBJECT
MYSTIC PULSE
MUCKY
EWOUT VAN DER LINDEN
KLANKARBEIT
EXTRA STUDENTENINFORMATIE
STUDENT EXTRA’S
VOLLEDIGE CURSUS PRIVÉ OF ONLINE
Besides the 40 classes, you will receive several extra’s as a Full Course Advanced student. Including free studio time throughout the school year, free access to all of our events including guest workshops & masterclasses as well as discounts on software and hardware.

It is also possible to follow the Full Course Advanced through private lessons. You can use the same student extras as regular students of the Full Course. Furthermore, you can also do the full course online. Whether it is the distance or a pandemic, we will still offer high-quality lessons. Ask us about the conditions!

DAGEN EN TIJDEN VAN DE LESSEN

The Full Course Advanced is scheduled when there are at least 5 students enrolled. Based on the availability of both students and teachers, one or multiple timeslots are chosen to carry out the lessons and assignments. The lessons done by guest teachers are possibly given in a different timeslot than your lessons with your Full Course Advanced teachers from MPA.

STUDIEBELASTING

The study load for this Course is 15 hours per week. The study load can vary per student and includes the hours of lessons to be followed at our school. During a free intake you can ask our teachers and/or management for more information about the study load and further content of this Course! 

FORMELE INFORMATIE

As a training institute, we not only meet specific requirements but also strive to disseminate them as well as possible on a daily basis. The general terms and conditions that apply when registering for a course can be found here. You can find here how we handle complaints.

AUDITIES

If you’ve already completed the first year of the Full Course, then you’re eligible for Full Course year 2. If you believe that you’re good enough of a producer that you can skip the first year, then you can audition for a spot in the Full Course Advanced. Send us an e-mail via our contact form for more information.